Optika Wachtler 

O nama

 

Zanimljivosti

Objavljeno: 3.11.2012. u 16:08
Autor: Administrator
|

Petina vozača nema dobar vid

Zanimljivosti : Petina vozača nema dobar vid

Ispitivanje provedeno na 429 vozača/ica u suradnji sa HAK-om

Hrvatski autoklub (HAK) obilježio je Svjetski dan vida (14. listopada) objavom rezultata provjere vida domaćih vozača. Prema tim rezultatima, 20 posto vozača nema optimalan vid bez obzira na to koriste li ili ne naočale ili kontaktne leće, pri čemu je ukupno šest posto sudionika, od oko 120.000 vozača, imalo lošiji vid od zakonski propisanog. Vid je potrebno češće stručno kontrolirati, jer čak 75 posto vozača starijih od 40 godina ima problema s kontrastnom vidljivošću, a to je osobito opasno u uvjetima smanjene vidljivosti, ističe se u priopćenju.

Domaći propisi

Prema domaćim propisima, stalno su ili privremeno nesposobni oni vozači (kojima to nije osnovno zanimanje) koji boluju od bolesti, stanja ili anomalija organa vida koje utječu na sigurno upravljanje vozilom ako nisu medicinski uspješno korigirane ili je oštrina vida oba oka, nekorigirana ili korigirana, manja od zbrojeno 0,5, uz uredno vidno polje. 

Provjera je uključivala provjeru vida na daljinu i na blizinu, te je proširena i na ispitivanje novih aspekata vidne funkcije – vidnog polja i kontrastne osjetljivosti. Provjera je pokazala da mnogi domaći vozači imaju probleme s vidom na daljinu, što je potencijalno vrlo opasno u prometu. 

Dobrovoljna provjera vida provedena je tijekom rujna na 429 vozača i vozačica koji ne koriste optička pomagala, kao i onih koji ih koriste, u suradnji s tvrtkom Essilor, proizvođačem naočalnih leća, a domaćin testiranja bilo je pet benzinskih crpki tvrtke Tifon, u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Osijeku i Varaždinu. 

Čak 33 posto muških sudionika provjere mlađih od 40 godina koji koriste naočale ili kontaktne leće nije imalo optimalan vid, dok je među starijima od 40 godina bilo 36 posto onih koji koriste neko pomagalo. Kod vozačica koje su sudjelovale u provjeri, njih 11 posto mlađih od 40 godina koje ne koriste pomagala, odnosno čak 46 posto starijih od 40 godina koje su koristile naočale ili leće − nije imalo dobar vid.

Zabrinjavajući podatak

Vrlo je zabrinjavajuće to što sedam posto muških vozača sudionika provjere koji ne koriste neko pomagalo, odnosno devet posto onih koji ga koriste, ima vidnu oštrinu ispod zakonskog minimuma od 50 posto optimalnog vida. Ispod zakonskog minimuma u provjeri bilo je čak 19 posto vozačica starijih od 40 godina, te po propisima ni one ne bi trebale voziti. 

− Ljudi nisu svjesni problema koji imaju i izbjegavaju ga riješiti, a čak 90 posto svih informacija vozačima dolazi preko osjetila vida − rekao je Damir Novak iz HAK-a, dodavši kako loš vid skraćuje vrijeme reakcije vozača i može imati kobne posljedice. Upozorio je na to da je starosna dob za obveznu provjeru vida u Hrvatskoj pomaknuta sa 65 na 80 godina, iako su EU Direktivama na snazi stroži propisi.

ROBERT RADICA, Slobodna Dalmacija 16.10.2012.g.


KADA STE ZADNJI PUTA PROVJERILI KVALITETU VAŠEG VIDA ?